Vărzare

La mine în Cluj încă se mai fac mâncăruri tipice ardeleneşti, cu reţete foarte vechi transmise de la bunici la copii şi la nepoţi. Din fericire mama este o tare bună bucătăreasă. Prin urmare azi continuăm cu Vărzare.

Ingrediente pentru 10 vărzări

Aluat
1 cubuleţ drojdie
1 kg făină albă
O lingură zahăr
Un vârf de sare
Minim o cană de apă

Umplutură
O varză
1/2 ceapă albă sau roşie
O cană apă
Un ardei iute/piper
Sare

Se zdrobeşte drojdia, se adaugă zahărul şi apă şi se încorporează făina. Treptat se mai adaugă apă şi făină până se face un aluat nici prea vârtos nici prea moale, frământând (asta pentru cei care ştiu să frământe).
Se lasă la dospit cam o oră.

Varza se taie mărunt, se pun într-o cratiţă cu o lingură sau două de ulei, o cană de apă, sare, ceapă şi pentru a fi puţin picantă, un ardei iute sau piper. După ce este gata, în aproximativ 30 de minute, se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

Se iau câte 1-2 linguri de luat, se întinde bine pe masa presărată cu făină albă, se face o formă rotundă de plăcintă, se pun în mijloc 2 linguri de umplutură, se închide vărzarea şi se pune în tavă la cuptor pentru 30 de minute, până se rumeneşte puţin pe deasupra.

Se servesc calde sau reci. Umplutura poate varia: varză călită, brânză de burduf sau mai slabă, prune, etc.

Poftă bună!

Anunțuri

Despre rusbianca

Regizor de film
Acest articol a fost publicat în Cuisine și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Vărzare

  1. Pingback: Vărzare | rusbianca | BunDeCitit.ro

  2. Andrei zice:

    Deci sunt un fel de găluște cu prune?

    • rusbianca zice:

      nu, alea sunt altceva, daca vezi in imagine astea au un aluat asemanator painii si se fac in special cu varza sau branza, mai rar cu fructe. Galuste cu prune la noi se numesc gomboti si sunt rotunde si mici si altfel de aluat. Reteta asta cu alta ocazie 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s